Vaxkondensatorer, varför byta dom vid en renovering?

Diskussioner om typiska elektroniska fel, ersättning av komponenter etc.
torbjorn
Inlägg: 2921
Blev medlem: 12 mars 2009, 20:35
Ort: Sundsvall

Inlägg av torbjorn » 9 september 2009, 12:15

Det är också vanligt att billiga kapacitansmätare mäter vid 120 Hz. En del modeller kopplar om automatiskt och använder t ex 1 kHz vid mätområden under 1 uF fullt utslag men 120 Hz vid mätning av större kapacitanser.

Om man har förmånen att ha tillgång till en kapacitansmätare där man kan ställa om frekvensen själv (t ex HP 4263B som jag har tillgänglig på jobbet, den kan mäta vid 120 Hz, 1 kHz, 10 kHz och 100 kHz) så kan man dra en del rätt intressanta slutsatser genom att mäta kapacitans och förlustfaktor. Om det huvudsakliga felet hos en kondensator är hög läckström, så verkar den bättre ju högre mätfrekvensen är, medan det blir tvärt om för de kondensatorer som har hög serieresistans (t ex uttorkade elektrolytkondensatorer).

Ett utmärkt alternativ till en "riktig" kapacitansmätare är att göra en s k komponentprovare (se bifogad fil) för att ta upp lissajousfigurer för kondensatorer etc på oscilloskop. Det gäller bara att ha tillgång till ett (helst analogt) oscilloskop som kan XY-kopplas.
Kondensatorer som ger en "rak" ellips kan man betrakta som friska, men om ellipsens huvudaxel lutar fullt tydligt är nog förlustfaktorn i största laget.
Den där kretsen är också utmärkt för att t ex påvisa raspighet och glapp i potentiometrar och omkopplare, för att enkelt men lite säkrare än med multimeterns diodprovfunktion bedöma hur halvledare uppför sig, osv osv.
Ett bra sätt att kolla om en transistor inte bara "diodmässigt" verkar hel utan även har strömförstärkning är att koppla in dess kollektor och emitter till komponentprovaren, och lägg sedan ett blött finger mellan kollektor och bas. Då syns det tydligt att transistorn drar ström under ena halvperioden.
Om man vill mäta med lägre strömmar (högohmiga motstånd, små kondensatorer, mycket känsliga halvledare), så kan man öka värdet på R2.
Som växelströmskälla duger det bra med en nätadapter som lämnar 9 VAC eller en nättransformator från t ex billig klockradio. Det går utmärkt att bygga in alltsammans i lådan till en större nätadapter som har haft plats för likriktare mm.
Bilagor
KP.PDF
Komponentprovare
(8.6 KiB) Nerladdad 302 gånger

Daniel Knutsson
Inlägg: 62
Blev medlem: 17 oktober 2006, 20:05
Ort: Sölvesborg

Inlägg av Daniel Knutsson » 10 september 2009, 14:27

Hur läser man ut värdet på denna?
:roll:
Bilagor
DSC04802.JPG
DSC04802.JPG (151.05 KiB) Visad 10683 gånger

torbjorn
Inlägg: 2921
Blev medlem: 12 mars 2009, 20:35
Ort: Sundsvall

Inlägg av torbjorn » 10 september 2009, 14:29

Gissningsvis ska man tolka märkningen som 15K = 15000 pF = 15 nF. Verkar det rimligt med hänsyn till kondensatorns mått och var den är inkopplad?

Daniel Knutsson
Inlägg: 62
Blev medlem: 17 oktober 2006, 20:05
Ort: Sölvesborg

Inlägg av Daniel Knutsson » 10 september 2009, 16:18

Tack för snabbt svar...
den sitter vid volympot... 1cm diameter och 1,5 cm lång...ska prova med en 15000pF där. 630V kanske?
Håller på att renovera en Philips BX310A :)

torbjorn
Inlägg: 2921
Blev medlem: 12 mars 2009, 20:35
Ort: Sundsvall

Inlägg av torbjorn » 10 september 2009, 17:51

Vid volympoten förekommer det knappast särskilt höga spänningar, så en modern polyesterkondensator behöver inte vara märkt för mer än 100 eller 250 V där.
I en allströmsradio är det ju egentligen bara nätfilterkondensatorn och skyddskondensatorer i serie med antenn- och grammofonuttag som behöver tåla några högre spänningar. Anodspänningen är ju sällan mer än 210-220 V i sådana apparater, kan möjligen stiga till närmare 300 V i felfall (t ex om slutröret helt upphör att dra ström av någon anledning).

Daniel Knutsson
Inlägg: 62
Blev medlem: 17 oktober 2006, 20:05
Ort: Sölvesborg

Inlägg av Daniel Knutsson » 10 september 2009, 18:41

Tack för tipset... ska sätta dit en ny..

Bengt
Inlägg: 29
Blev medlem: 25 september 2006, 11:32
Ort: Gamlemark (c:a 5 km NV Lund)
Kontakt:

Inlägg av Bengt » 10 september 2009, 19:06

torbjorn skrev: Ett utmärkt alternativ till en "riktig" kapacitansmätare är att göra en s k komponentprovare (se bifogad fil) för att ta upp lissajousfigurer för kondensatorer etc på oscilloskop. Det gäller bara att ha tillgång till ett (helst analogt) oscilloskop som kan XY-kopplas.....
Tack för infon Torbjörn. Senast jag använde en sådan sak var nog på 70-talet i undervisningssammanhang för att visa hur dioder beter sig. Har nu kopplat upp din komponentprovare som luftbygge och jo, den fungerar fint till mitt gamla analoga oscilloscop. De flesta utbytta Farad-kondensatorerna ger en "nästan rak" ellips medan en av 0.1 uF ger en kraftigt lutande nästan rund oval. Moderna friska kondensatorer ger en helt rak ellips. Kan tänka mig att det är en bra metod för att snabbt mäta igenom sin junkbox och slänga de kondensatorer som är riktigt kass.

Innan jag slänger de utbytta kondensatorerna skall jag kolla om de fortfarande tål märkspänningen 1500 V eller var gränsen går. Här kan man ju påföra testspänningen via ett motstånd på några M-ohm så sker ju inte så mycket när det slår över.

Till Daniel: Din kondensator är på 15 nF. Jag kollade i mitt sortiment med obegagnade kondensatorer av just den sorten och mätte igenom ett antal av dessa. De flesta hade dock ökat 25...50% i kapacitansvärde. De är väl också färdiga för elektronikåtervinningen.
Mvh
Bengt

Daniel Knutsson
Inlägg: 62
Blev medlem: 17 oktober 2006, 20:05
Ort: Sölvesborg

Inlägg av Daniel Knutsson » 11 september 2009, 08:02

Nu är det liv i radion. ljudet blev mycket starkare. Tack för hjälpen Torbjörn och Bengt.

Peter Helsing
Inlägg: 7
Blev medlem: 28 september 2010, 16:39

Inlägg av Peter Helsing » 18 oktober 2010, 16:06

Hej på er! Sitter och renoverar en Philips BX 610 A hittar dessa svarta tjärade kondingar svagt koniska i bägge ändar. Märkta 3K3P0.1,
1KP0,1, L82KA0,1 kan någon hjälpa mig och tyda dessa värden?
Tack på förhand PEP
pompas

Peter Helsing
Inlägg: 7
Blev medlem: 28 september 2010, 16:39

Inlägg av Peter Helsing » 18 oktober 2010, 16:06

Hej på er! Sitter och renoverar en Philips BX 610 A hittar dessa svarta tjärade kondingar svagt koniska i bägge ändar. Märkta 3K3P0.1,
1KP0,1, L82KA0,1 kan någon hjälpa mig och tyda dessa värden?
Tack på förhand PEP
pompas

torbjorn
Inlägg: 2921
Blev medlem: 12 mars 2009, 20:35
Ort: Sundsvall

Inlägg av torbjorn » 18 oktober 2010, 17:31

Peter Helsing skrev:Hej på er! Sitter och renoverar en Philips BX 610 A hittar dessa svarta tjärade kondingar svagt koniska i bägge ändar. Märkta 3K3P0.1,
1KP0,1, L82KA0,1 kan någon hjälpa mig och tyda dessa värden?
Tack på förhand PEP
Troligen 3,3 nF, 1 nF och 82 nF. Allra säkrast är förstås att kolla mot schema och stycklista för radion om det finns tillgängligt.

Peter Helsing
Inlägg: 7
Blev medlem: 28 september 2010, 16:39

Inlägg av Peter Helsing » 18 oktober 2010, 19:14

Tack för svar är kul att någon finns där ute som vill hjälpa en novis, ska prova dessa värden.
Nu till en fråga finns det någon som vet var man kan hitta desa Philipskondingar på nätet utan man att måsta söka scheman.
Har en ytterligare fråga gällande schematics.( Philips BX310 A)
Har provat logga in på -Radiotechnique and restoraration- som verkar ha scheman över de flesta europeiska radior,. men nedladdningarna slutar halvvägs har mejlat sajten , utan svar någon som vet??
pompas

torbjorn
Inlägg: 2921
Blev medlem: 12 mars 2009, 20:35
Ort: Sundsvall

Inlägg av torbjorn » 18 oktober 2010, 21:01

Kompletta servicemanualer för både BX310A och BX610A finns på http://www.tsf-radio.org/navcom.php?rc=tome02 . Lite irriterande att de är upplagda som TIFF-filer, så man måste ha en plugin till webläsaren, t ex AlternaTIFF för att visa dem.

Peter Helsing
Inlägg: 7
Blev medlem: 28 september 2010, 16:39

Inlägg av Peter Helsing » 20 oktober 2010, 18:48

Tack för hjälpen.Ser att jag måste öppna varje Tiff-fil för sig
och Franska är visst språket, Men vad gör man inte för att hitta det man söker. Tack Torbjörn:
pompas

Rolf Zetterberg
Inlägg: 305
Blev medlem: 6 oktober 2006, 12:26

Inlägg av Rolf Zetterberg » 20 oktober 2010, 19:32

Peter-problemet med radiotechniek är att man måste FÖRST logga in och sedan gå till söksidan,annars fungerar det inte.Har kollat detta.
(Kan ev vara en medvetet inlagd spärr?)

På ett holländskt forum såg jag att om man också får problem med att hämtningen stannar halvvägs,så ska det tydligen fungera att trots detta ändå spara dokumentet.Har ej kollat detta ännu.

Skriv svar