Grundig SO 191

Diskussioner om typiska elektroniska fel, ersättning av komponenter etc.
Gustav
Inlägg: 1150
Blev medlem: 2 januari 2007, 20:44
Kontakt:

Re: Grundig SO 191

Inläggav Gustav » 12 augusti 2018, 11:34

Får återkomma med modellbeteckningen.Det är en billig digital multimeter som ej klarar mer än 2 M ohm. Har inte radion här just nu, men skall mäta anodspänning mm.
Tidigare hjälpde det att vicka på röret, då sprakade det till och ljudet kom tillbaka. Problemet började i andra kanalen och där man kan trucka på någon knapp i kangregistret, eller hastigt vrida volymen till min ett par gånger så blir allt bra.

Användarvisningsbild
SM7CZR
Inlägg: 47
Blev medlem: 20 oktober 2017, 13:30
Ort: Lund

Re: Grundig SO 191

Inläggav SM7CZR » 13 augusti 2018, 06:54

Det verkar som det finns flera olika fel i radion. Försök att lokalisera varför inte ljudet kommer alls, till att börja med.
Motionera samtliga omkopplarsystem, oxidering är inte ovanligt på omkopplare som stått stilla ett antal år.
När du hittat orsaken till ljudbortfallet kan du ta tag i distorsionsproblemet.
- Ingvar -

Gustav
Inlägg: 1150
Blev medlem: 2 januari 2007, 20:44
Kontakt:

Re: Grundig SO 191

Inläggav Gustav » 13 augusti 2018, 11:21

Det finns ingen dist! Den låter sjukt bra, helt fantastiskt, så fort man jordat ena gallret (ena kanalen) tryckt på klangregister (andra kanalen). Star man ut sladden och sätter in den igen, försvinner ljudet. Det är därför jag tror på något fel m motstånd mm och inte glapp i kontakterna

torbjorn
Inlägg: 2627
Blev medlem: 12 mars 2009, 20:35
Ort: Sundsvall

Re: Grundig SO 191

Inläggav torbjorn » 13 augusti 2018, 21:07

Mät anodspänningen på röret i fråga medan du petar på styrgallret och se om och i så fall hur den ändrar sig.

Gustav
Inlägg: 1150
Blev medlem: 2 januari 2007, 20:44
Kontakt:

Re: Grundig SO 191

Inläggav Gustav » 15 augusti 2018, 19:00

Nu har jag mätt lite. Multimetern är en BS1901W, 10M impedans vid likspänningsmätning.

Spänningen på anoden (andra trioden, dvs pinne 1) när kanalen inte funkar är ca 117 volt och när den funkar ca 145. Den hoppar igång direkt om jag temporärt jordar den. När jag mäter spänningen mellan jord och styrgallret brummar det inte alls, men när jag mäter sedan jag jordat, brummar det kraftigt (som det ska) (OBS, mäter inte under tiden jag jordar)

Enligt schemat så skall spänningen på pinne 1, anod i andra trioden, vara ca 124 och 145 i första trioden. I kanalen som funkar som den skall, i princp iallfall, är spänningen på pinne 1 ca 145 volt (fast den borde vara 124 enligt schemat)

Gustav
Inlägg: 1150
Blev medlem: 2 januari 2007, 20:44
Kontakt:

Re: Grundig SO 191

Inläggav Gustav » 19 augusti 2018, 12:01

Nu är problemet löst. De två ECC83 som sitter i försteget har båda en metallskärm och den ena var inte rdentligt jordad vilket antaglgen orsakade självsvängning. Den andra kanalens periovisa gapp visade sig vara en kallödning i anslutning till volymkontrollen.


Återgå till "Elektronik"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst

cron