Nobelpriset till Marconi och Braun 100 år

Tips om intressanta besök på muséer och utställningar.
Bengt Svensson
Inlägg: 131
Blev medlem: 3 oktober 2006, 09:38
Ort: Skärholmen

Nobelpriset till Marconi och Braun 100 år

Inlägg av Bengt Svensson » 24 oktober 2009, 13:05


"Radions nobelpris" 100 år - jubileumssymposium i Stockholm - anmälan senast 4 november!


Under året har det varit några evenemang som högtidliggjort att det är 100 år sedan upptäckten/uppfinningen av radiokommunikationen belönades med nobelpriset i fysik.

Måndagen den 9 november anordnas ett internationellt symposium på Kungl Vetenskapsakademien (KVA) , Frescati, Stockholm (T-banestation Universitetet, sedan några minuters promenad). Det äger rum i Beijersalen kl 1000-1730 och är kostnadsfritt, samling från kl 0930. Samtliga föredrag går på engelska.

Studera vidare akademiens hemsida där du på http://www.kva.se/sv/Kalendarium/Kalend ... ventId=160
kan ladda ner detaljprogrammet (PDF) och där du skall webanmäla dig.

Programmet innehåller två inbjudna föredrag:

Professor Gabriele Falciasecca vid universitetet i Bologna, president i Marconistiftelsen, talar om Guglielmo Marconi.

Professor Werner Wiesbeck vid universitetet i Karlsruhe, talar om professor Karl Ferdinand Braun som delade priset med Marconi och som verkade i Karlsruhe där även professor Heinrich Hertz arbetade.

Dessutom medverkar fil dr Kalle Grandin KVA om beslutsprocessen 1909, professor Lars-Erik Wernersson om komponentutvecklingen under tre sekler, professor Hans Olofsson om Onsala Rymdobservatorium, docent Joakim F Johansson SM6GPV om Alexanderson och Grimeton, docent Gudmund Wannberg SM2BYA om Eiscat och Institutet för Rymdfysik samt teknologie hedersdoktorn Östen Mäkitalo om mobiltelefoni i ett historiskt och framåtriktat perspektiv.

Det blir en miniutställning med Brauns tacktelegram och Marconis tackbrev, båda i original, samt radiomateriel av varierande ålder.

Välkomna till Kungl Vetenskapsakademien!


-------------------------

Marconiutställning på Tekniska Museet invigs den 4 december

Italienska ambassaden och Tekniska Museet anordnar i samverkan en utställning om Guglielmo Marconi. Den invigs den 4 december då det blir föredrag och filmvisning. Programmet föreligger ännu inte; boka in dagen och håll ögonen öppna! Utställningen varar en bra bit in på år 2010 och kommer kanske att innehålla en klenod, en sändare med polaranknytning
Bengt Svensson