Nobelpriset till Marconi och Braun 100 år

Tips om intressanta besök på muséer och utställningar.
Bengt Svensson
Inlägg: 131
Blev medlem: 3 oktober 2006, 09:38
Ort: Skärholmen

Nobelpriset till Marconi och Braun 100 år

Inläggav Bengt Svensson » 24 oktober 2009, 13:05


"Radions nobelpris" 100 år - jubileumssymposium i Stockholm - anmälan senast 4 november!


Under året har det varit några evenemang som högtidliggjort att det är 100 år sedan upptäckten/uppfinningen av radiokommunikationen belönades med nobelpriset i fysik.

Måndagen den 9 november anordnas ett internationellt symposium på Kungl Vetenskapsakademien (KVA) , Frescati, Stockholm (T-banestation Universitetet, sedan några minuters promenad). Det äger rum i Beijersalen kl 1000-1730 och är kostnadsfritt, samling från kl 0930. Samtliga föredrag går på engelska.

Studera vidare akademiens hemsida där du på http://www.kva.se/sv/Kalendarium/Kalend ... ventId=160
kan ladda ner detaljprogrammet (PDF) och där du skall webanmäla dig.

Programmet innehåller två inbjudna föredrag:

Professor Gabriele Falciasecca vid universitetet i Bologna, president i Marconistiftelsen, talar om Guglielmo Marconi.

Professor Werner Wiesbeck vid universitetet i Karlsruhe, talar om professor Karl Ferdinand Braun som delade priset med Marconi och som verkade i Karlsruhe där även professor Heinrich Hertz arbetade.

Dessutom medverkar fil dr Kalle Grandin KVA om beslutsprocessen 1909, professor Lars-Erik Wernersson om komponentutvecklingen under tre sekler, professor Hans Olofsson om Onsala Rymdobservatorium, docent Joakim F Johansson SM6GPV om Alexanderson och Grimeton, docent Gudmund Wannberg SM2BYA om Eiscat och Institutet för Rymdfysik samt teknologie hedersdoktorn Östen Mäkitalo om mobiltelefoni i ett historiskt och framåtriktat perspektiv.

Det blir en miniutställning med Brauns tacktelegram och Marconis tackbrev, båda i original, samt radiomateriel av varierande ålder.

Välkomna till Kungl Vetenskapsakademien!


-------------------------

Marconiutställning på Tekniska Museet invigs den 4 december

Italienska ambassaden och Tekniska Museet anordnar i samverkan en utställning om Guglielmo Marconi. Den invigs den 4 december då det blir föredrag och filmvisning. Programmet föreligger ännu inte; boka in dagen och håll ögonen öppna! Utställningen varar en bra bit in på år 2010 och kommer kanske att innehålla en klenod, en sändare med polaranknytning
Bengt Svensson

Återgå till "Muséer och utställningar"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst