Luxor bandspelare MP464

Här väljer man varje månad ut ett samlarobjekt ut som presenteras och kommenteras.
ricard
Inlägg: 190
Blev medlem: 11 oktober 2006, 09:33
Ort: Lund
Kontakt:

Luxor bandspelare MP464

Inläggav ricard » 29 juli 2018, 06:55

Efter att (väldigt ovanligt nuförtiden) dragit runt på en loppisrunda (egentligen för att kolla upp närmarknaden på grund av det här: viewtopic.php?f=13&t=2538) hittade jag en av Luxors 60-talsstereobandspelare, MP464. Föregångaren, MP424 (se t ex i den här tråden:http://www.radiohistoriska.se/forum/viewtopic.php?t=834) , ser man lite av och till, jag tror den var ganska vanlig på sin tid, men när MP464 kom så hade marknaden gått vidare medan Luxor stretade vidare med sitt i och för sig välfungerande men ändå åldrande bandspelarchassi. (Lite som Tandberg gjorde, även om det kändes som Tandberg försökte uppdatera sitt då och då för att inte falla tillbaka för långt).

MP464-above.jpg
MP464-above.jpg (139.94 KiB) Visad 98 gånger


Skillnaderna mot MP424 så vitt jag kan utröna är dels att MP464 har pausknapp vilket inte 424:an har, samt annan dekor på plastmasken - infällda plåtfält till höger och vänster på plastmasken i stället för bara plast. Har inte jämfört schemana för att se vari elektroniken skiljer; någon detalj borde det vara i alla fall.

Jag har alltid varit fascinerad av de här kompakta bandspelarna, och speciellt som här i stereoutförande där Luxor lyckats med konststycket att inte bara få med två kompletta slutsteg (med EL95) utan även två (extremt ovala) högtalare, en på var sida. Ändå är det plats till nätkabeln innanför en lucka på baksidan. Alla ljudanslutningar görs på framsidan, vilket inte torde ha vunnit några priser när apparaten användes i hemmet i en stereoanläggning, med sladdarna hängande ut genom den öppna luckan.

Luxor hängde på Tandbergs exempel (eller vem det var som nu kom först) genom att använda det kompakta indikatorröret EAM86 för inspelningsnivåindikering. Till skillnad från Tandberg monterade Luxor dock rören liggande, vilket nog var tanken från fabrikanten - röret benämns i rörkatalogerna 'magisk våg' istället för 'magiskt band' som t ex EM84 och EM87.

Apparaten är väldigt tung, dels på grund av allt som ska få plats inuti, men även för att höljet - och locket - är gjort av plåt, vinylklätt. Den tvåtonsgråa 60-talsfärgsättningen tilltalar mig mer än modellerna i trähölje. Dock blir speciellt de vitspräckliga fälten ofta solkiga med tiden; på det här exemplaret har de dock klarat sig bra. Mindre tilltalande är dock de beigegula reglagen som för mig alltid ser lite smutsiga och åldrade ut, men jag misstänker att de såg ungefär likadana ut när de var nya. Skanticvarianterna (och även vissa årgångar från Luxor - nån som vet?) använde gråa rattar i samma färgton som plastmasken och jag tycker det ser bättre ut.

Ett v'äldigt vanligt fel på de här maskinerna med tonhuvuden av fabrikat Bogen är att det är avbrott i ena eller båda lindningarna i tonhuvudet med åtföljande tystnad för just den kanalen. Många maskiner gick säkert hädan för att de tystnade av den anledningen och det inte bedömdes lönt att reparera dem. I just det här exemplart har huvudet dock överlevt vilket var en positiv överraskning.

Jag dristar mig för övrigt att kalla maskinen 'bandspelare' även om Luxor ett tag envist höll kvar vid sin egen benämning 'magnefon'; någonstans mitt i 60-talet verkar man ha övergett den termen vilket syns på bruksanvisningar och servicemanualer. Hur det är med just MP464 vet jag egentligen inte, men jag gissar att den kom så sent att den tillhör 'bandspelarperioden'.

MP464-lidon.jpg
MP464-lidon.jpg (125.52 KiB) Visad 98 gånger
"Ich bin der Musikant mit Taschenrechner in der Hand."

Återgå till "Månadens samlarobjekt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst